13.6.2014

Kukkia ja herbaariota / Flowers and herbariums
Monessa alakoululaisen kodissa kirotaan tänä kesänä lapsen kesäläksyjä eli herbaarion kasvien keruuta. Väistämättähän kasvien keruu on vähän koko perheen ponnistus, välillä puolen suvun. Meillä kasveja kerätään toista kesää, mutta ei kirota. Itse harmittelin lapsena sitä, ettei kouluun vaadittu kasvistoa, koska olin saanut ihailla pappani veljen upeaa ympäri maailmaa kerättyä herbaariota ja äidin kasviprässillä leikkiminen oli hauskaa. Perheessäni kasvit on opetettu lapsille jo pienestä pitäen ihan nimellä ja pappa muisti monet latinalaisetkin nimet, joten tämä äiti on innosta puhkuen hoputtanut lastaan kasvien keruuseen. Koulussa tekivät teknisentyön tunneilla kasviprässin, joten välineistön ei pitäisi olla kenellekään prosessin esteenä.

Ilman apua ei toka- tai kolmasluokkalainen kasvien keräämisestä vielä selviä. Olen antanut vihjeitä, missä olen oikean kasvin nähnyt, välillä näyttänyt kasvin ihan kädestä pitäen. Mutta koululaisen on pitänyt itse hoitaa loppuosuus työstä. Viime kesästä olemme viisastuneet sen verran, että nyt kirjaamme kasvin tiedot heti kun sen löydämme. Löytöpäivämäärien ja löytöpaikkojen arpominen elokuun alussa ei ole ihan pikkujuttu. Ilahduttavasti tyttö osaa kasviosta jo hakea hakusanojen avulla oikeat sivut ja tietää, mistä löytyy latinankielinen nimi tai kasvin heimo. Tänään oli tehtävänä kahdesta erilaisesta leinikästä erottaa niittyleinikki. Kesän kahdeksasta kasvista on jo kolme koottuna.

My 3rd grader as many other finnish school kids has the collecting of certain plants as a summer assignment. This is the second summer she is collecting plants for her herbarium. They even crafted a flower press at school to ease the project. This summer she'll have to find eight different plants. Many parents hate these summer projects, mainly because they are quite as lost with the names of the plants as their kids are. But I love the fact that she gets to collect her own herbarium, it wasn't the case as my generation was at school. The generation of our grandparents had to collect herbariums, but then the practise was omitted.
6 kommenttia:

Marja kirjoitti...

Oi, herbaariot!

Mä olin niin onnellinen, kun alakoulussa viimein kuudennella luokalla saimme kesäksi tämän tehtävän. Kerrankin jotakin, mistä olin kiinnostunut ja missä olin taitava – ja tarpeeksi itsevarma taidoistani ja tietämyksestäni tuodakseni osaamistani esille.

Selasin ja luin melkein puhki kaikki kotoa löytyvät kasvikirjat heti, kun opin lukemaan, ja jo ennen pakollisuutta olin koonnut herbaarioita ja muita juttuja kuivatuista kasveista, ensimmäisiä varmaan jo ekaluokkalaisena. Ne on nyt katseltuna aika sympaattisia, koottu jollekin jämäpaperille eikä prässäyksetkään ole ihan onnistuneita.

Minusta on niin siistiä, että nämä uudet sukupolvet saavat tämän tehtävän, vaikka varmasti se työtä teettääkin.

coco kirjoitti...

we used to do the same when i was
in elementary school and was one of the
fun project too. i still feel like doing it when i see pretty plants and display it on the wall. it is a perfect living room decoration.
i hope she enjoys it.

Merruli kirjoitti...

Ilona:Jos joku olisi kysynyt minulta, kuka seuraamistani bloggaajista on joskus kerännyt herbaariota, olin sadan prosentin varmuudella osoittanut joukosta sinut. Rakkautesi kasvikuntaan näkyy taiteessasi niin maalauksissa , valokuvissa kuin teksteissäsikin. Olen muuten huomannut, että kasvikirjan kuvien lukeminen ei tuolle valokuva-ajan kasvatilleni olekaan niin yksinkertaista vain vaatii harjoittelua. Isovanhempamme kun joutuivat tunnistamaan kasveja pelkkien kirjallisten kuvaustenkin perusteella. Minä en vieläkään osaa niiden eri lehtityyppien nimiä...

Coco: I'm so glad you popped by and left me a comment. Do you know if the school kids still collect plants in Japan?Do you remember how many plants you had to collect? My girl likes natural science so she likes the project, even though it's still a bit difficult for her.

Marja kirjoitti...

Mä olen autuaasti unohtanut suurimman osan lehtityyppien nimistä, ja muutenkaan lajimääritys ei ole enää tärkeimmässä osassa kasvien ihailuani. Juuri eilen kävelyllä tuli vastaan vieras kasvi, mutta en ole vieläkään muistanut tarkistaa sen nimeä.

Vinkiksi muuten tämä linkki, ellei ole jo tuttu:

http://www.luontoportti.fi/suomi/fi/

Tuolla voi etsiä kasvi- ja eläinkunnan lajeja eri hakutekijöillä rajaten.

Ina kirjoitti...

Me ei koulussa keratty kasvistoa. Ihailin aina kylla isan. Sitten kun opiskelin niin me tehtiin digitaalinen versio eli ei tarttenut sentaan kuivata mutta kuvat piti ottaa. Jossain se on viela tallella. :)

Inka kirjoitti...

Meillä on myös tämän kesän projektina kerätä kasveja. Kuudennelle menevällä tytöllä lista on 30 kasvia, kasille menevällä pojalla peräti 60. Vapaaehtoista tuo on, mutta niin kivaa, että yli puolet kaikista kasveista on jo kirjoissa ja kansissa. Ja siis mä itse taidan olla innostunein tästä ; )