5.1.2011

Leipäraportti/Bread report
Leipäkorit ovat täyttyneet viime päivinä tasaiseen tahtiin. Jääkaapista löytyy rusinavehnähapanjuuri, ruishapanjuuri ja levain. Hyllyt notkuu jauhopusseja ja yleiskoneen osat on kovilla. Joululahjakirjasta olen ehtinyt jo testata aamiaisruissämpylät, foccacian ja muunnellen vaalean perusleivän ohjetta. Kirjan ohjeiden suolamäärä on taannut taikinaan makua, mutta jo nyt huomaa juuren syventävän vaikutuksen taikinan makuun. 

Jos haluat tehdä Leipä-kirjan resepteillä leipää tarvitset hyvän keittiövaa'an ja tehokkaan yleiskoneen. Minulla on tehokkaaksi luulemani Assistent, mutta kirjan mukaisia jauhomääriä kone ei jaksa vaivata suositeltuja aikoja. Kunhan pääsen touhussa sormituntuma-asteelle, vähennän jauhomääriä ja todennäköisesti myös useimmiten puolitan taikinan jo siitäkin syystä, että lapset eivät vielä ole täysin sopeutuneet ajatukseen äidin leipomuksista perusleipänä. En halua leipoa niinkään pakastimeen, koska sieltä leipä ei maistu yhtä hyvälle. Kirjan reseptit vaativat myös huolellista suunnittelua, koska usein leipomisprosessi esitaikinoineen ja kohottamisineen vie aikaa kahdelta päivältä.

Jokunen uusi kikkakolmonen on kirjasta jo hihaan tarttunut, kuten suolan lisääminen vasta aivan vaivaamisen lopussa ja kohottaminen leivinliinan tuella tai nesteen lisääminen jauhoihin ei toisin päin. Leivät ovat kohonneet hyvin minimaalisella hiivamäärällä ja rakenne on ollut tiiviin kuohkea suurista jauhomääristä riippumatta. Opettelu ja vähitellen oman leipätyylin löytäminen jatkuu.

With the help of my Christmas gift book about bread baking I have been practicing and learning a few tricks. I have come to notice that my food mixer isn't made for this heavy doughs (it should be one of the most powerful on the market though), that my kitchen weigh is inevitable and that sour starters really make a difference as does the amount of salt. The learning process goes on.

9 kommenttia:

Maria kirjoitti...

Rakastan leipomista-varsinkin leipien-tuo kirja "kutkuttaa" ...mä taidan toivoa sitä synttärilahjaksi...
Focaccia on herkkua meillä .Joka päivä menee kaksi peltiä rosmariiniversiona soppien ja puurojen kera.
Todella kauniit nämä kuvasi täällä!

Lissu kirjoitti...

Namskis, namskis! Mità jauhoja kàytàt focacciaan?

Valloittava valkoinen kirjoitti...

Oi Nam!!! Focacia on ainut leipä tähän mennessä mihin olen omissa tuotoksissani ollut tyytyväinen liekö syynä runsas oliiviöljyn määrä;) ihania kuvia ja maut varmasti hyviä täytyykin taas koittaa josko harjoitus tekis mestarin!

Hyviä vointeja sinulle!
Anu

Rva Pioni kirjoitti...

INTRESANTTIA!
Ihanan näköistä ja kuuloista, varmaan myös makuista. Tuore leipä on parasta!

AnniP kirjoitti...

Oi mikä kirja ja kauniita kuvia sinulla blogi pullollaan! Tulen takuulla toistekin! Kiva kuulla leipäniksejäsi.

virkattu lintu kirjoitti...

Tuo leipäkirja vaikuttaakin hyvältä, täytyy hankkia se jostain itsellekin.

Todella herkullisilta näyttävät leipäsi! Itse olen leiponut vain sämpylöitä, mutta tämä leipäjuttusi innostaa kokeilemaan kaikenlaista muutakin.

Merruli kirjoitti...

Maria: MInullekin keittiöpuuhista leipominen on sitä ominta aluetta, ja leipä on onnistuessaan parempaa kuin mitkään makeat. Onhan teillä syöjiäkin, mutta silti melkoinen focaccian kulutus - taidat osata leipoa sen vaikka unissasi.

Lissu: Tällä kertaa laitoin osan durum-vehnäjauhoja ja loput luomu hiivaleipäjauhoja. Aitoa italialaista en ole päässyt maistamaan eli en tiedä kuinka autenttinen tulos on.

Valloittava valkoinen: Focaccia on kyllä mainio illanistujaisherkku ja todellakin öljyn määrä on olennainen!

Rva Pioni: Tuore leipä voittaa useimmiten pullankin, etenkin jos päälle sipaisee ihan voita.

AnniP:MUkavaa kun tulit poikkemaan ja tervetuloa toistekin!

Virkattu lintu: Ehdottomasti kannustan leipäkokeiluihin, vaikka sämpylät on kieltämättä lasten kanssa kätevimpiä.

Finn kirjoitti...

good luck to you!
they all seem delicious by the way!

Merruli kirjoitti...

Finn: thank you! Luck is always needed while baking.