2.10.2010
Aprikoosi-pähkinäleipää käänteisessä järjestyksessä. Resepti löytyi Koti ja Keittiö-lehden viimeisimmästä numerosta. Yhden leivän jo söin - itsekseni. Maku on siis kohdillaan. Tässäkin asiassa on kuitenkin se mutta. Leivät kohosivat kauniisti, mutta kun tein kohonneiden leipien pintaan viillot, kuten ohjeessa käskettiin, lässähti leivistä puolet korkeutta pois. Eivät nämä varsinaisesti likilaskuisia ole, mutta ensi kerralla jätän viillot väliin. Toisaalta lehden kuvassa leipä on kuvattu suoraan ylhäältä päin, joten voihan olla, ettei leivän ole tarkoitus ollakaan mallia kaupan myslileipä.

Ideaalitilanteessa haluaisin leipoa kaiken leivän itse. Kun olin pieni, äitini leipoi miltei kaiken leivän, vain vaihtelun vuoksi Leivon ruisleipää ja näkkileipää ostettiin kaupasta. Muistan vieläkin keittiökomerossa säilytetyn leipätiinun tuoksun. Ja voit uskoa, että on harmittanut jo jokusen kerran, että ilmeisesti yleiskoneen ilmaantuminen keittiöömme kadotti kyseisen tiinun ja sen seinillä eläneen leipäjuuren.

Homemade bread from today with apricots and nuts within. One dream of mine would be baking all the bread we eat.

5 kommenttia:

Kirjailijatar kirjoitti...

Minä leivoin joskus paljonkin sämpylöitä ja leipiä, mutta nyt olen elänyt leivätöntä aikaa. Tai kauppaleipäaikaa. Kyllä itse tehty on kuitenkin aina itse tehtyä, vaikka olisi viillot ja lässähdys ja kaikki. Näyttää nimittäin herkulliselta.

Ilse kirjoitti...

Minäkin luin siitä lehdestä niitä ohjeita, ihania olivat! Ne saaristolaissämpylätkin...

Minulla on muuten blogissa siellä reseptit-kohdassa maailman helpoin ja paras leipäohje. Eikä lässähdä. Voisi siihen varmaan viritellä aprikoosejakin.

Ilona kirjoitti...

Näyttää hyvältä, ihanalta. Ja ideaalitilanteesi on ihanteellinen.

En ole pitkään aikaan leiponut leipää... Silloin, kun asuin vielä kaksin, leivoimme usein yhdessä ja naapurit tulivat syömään.

Jonna kirjoitti...

Leipätiinu olisi ihana!

Merruli kirjoitti...

Kirjailijatar: Maku suoraan uunista otettuna voittaa kyllä miltei aina kaupan leivän, mutta säilyvyys ja tuo tekniikkapuoli on ne haasteelliset.

Ilse: Tuota no knead-leipää pitää ehdottomasti kokeilla. Etenkin koska hiivan määrä on pieni ja en pidä kotileivän usein väistämättä hiivaisesta sivumausta.Tänään tein saman lehden perunarieskoja ja koko satsi katosi iltateen aikana, nam!

Ilona: Ihannetilanteeseen on vielä huima matka - ensin pitäisi opettaa esimerkiksi tyttäret syömään tuoretta kotileipää. Jos sinulla on pakastin, niin laita ihmeessä sämpylätaikina tulemaan. Sujautat loput sitten pakkaseen ja saat ihanan tuoksun kotiisi!