19.1.2009

The gauge/ Tiheys


I don't do swatches to measure the gauge. But because one has to evolve, I decided to try knitting one. I was before living in the happy belief of knitting about in the appropriate gauge, but the swatch, was to change that. As it showed out, my knitting was too loose, at least with the bamboo yarn, I was working with. I didn't do another swatch, but let's see later on (meaning about next summer), what size the finnished garment is.


Minä en harrasta neuleohjeissa suositeltuja mallitilkkuja. Koska ihmisen pitää koetella rajojaan, päätin kokeilla, mitä tilkku minulle kertoisi. Olin siinä harhauskossa, että käsialani yleensä vastaa aika hyvin mallitiheyksiä. Ehkä näin onkin villalangoilla, mutta mallitilkkuni opetti minulle ensi alkuun, että bambulankaa neulon luvattoman löysästi. Jouduin siis vaihtamaan pienempiin puikkoihin. Toista tilkkua en kyllä ruvennut väsäämään. Luotan, että nyt mennään lähempänä oletusarvoa. Saapi nähdä kuinka kävi, luultavasti joskus ensi kesänä - tai sen jälkeen.

6 kommenttia:

Villasukka kirjoitti...

Tuo Baby Bamboo on taivaallisen ihanaa lankaa!
Neulontakäsiala muuttui minulla iän myötä. Ennen olin tasan tarkkaan ohjeiden mallikäsiala (ei ikinä mallitilkkua ja kaikesta tuli aina sopivaa) ja nyt tee npaljon tiukempaa. Tosin siirtyminen metallipuikoista bambuisiin/puisiin löysensi käsialaa...

Anonyymi kirjoitti...

Hehheh, olen myös joskus elellyt mallitilkutonta elämää. Mutta kun tarpeeksi monta kertaa meni mönkään, niin pakko oli alkaa uskoa että se tilkku kannattaa kutoa. Tosin nykyäänkin teen niin pienen kuin suinkin :)

Kivannäköistä lankaa.

Unknown kirjoitti...

I love to knit but the weather here at this time of year is too hot and sticky to do many yarn crafts comfortably. Bamboo is a great fibre physically and environmentally. It is wonderful to wear as you feel like you are not wearing anything! Also in a hot climate, it kills bacteria that creates perspiration odour - a definite advantage. I might try some knitting when the weather cools a bit.

Inka kirjoitti...

Minä en osaa tehdä mallitilkkuja. Tai joskus isomman työn edessä teen yhden, jonka mukaan sitten valitsen isommat tai pienemmät puikot. Yleensä pienemmät.

Merja kirjoitti...

Minä en ole varmaan ikuna tehnyt mallitilkkuja. (tosin en kyllä ole mikään himokutojakaan..)

Merruli kirjoitti...

Villasukka: Olen täysin samaa mieltä Baby Bamboo langan ihanuudesta. olen ollut havaitsevani samaa luonnonmateriaalipuikkojen vaikutuksesta käsialaan, mistähän sekin johtuu. Mukavaa muuten, että kommentoit!

Killisilmä:Jo tuota tilkkua neuloessani mietin, että voisikohan selvitä puolet pienemmällä tilkulla ja vain kertoa pienemmän senttimäärän vastaamaan 10x10cm alaa. Onhan se hirveää, kun ei pääse heti itse työn kimppuun kun inspiraatio iskee.

Julie:While knitting with this yarn for my girl, I've started to dream about a garment made for myself with bamboo yarn , it is so dream soft and has a nice shine to it. When the summer comes my needles mostly rest. Hot climate and knitting just don't fit together.

Inka:En usko että minäkään näistä mallitilkuista tapaa saan, kalliimpien lankojen kanssa saattaa säästää vähän harmia, mutta muuten tuntuvat turhauttavilta.

Merja. Ihka ensimmäinen oli tämäkin laatuaan. Jossain olen nähnyt kuinka himokutojat ovat tehneet mallitilkuista upeita tilkkupeitteitä, jos pitäisin riemunkirjavan mallitilkkutäkin mielessäni, voisin ryhtyä hommaan useammin.