6.3.2013

Asennekasvatusta




Kun pää on kuin Hangon kaupunki sotilasparaatin aikaan, kumisee ja jyskyttää poskionteloissa. Näissä merkeissä on mennyt jo kohta pari viikkoa, joten neulomiset ja kotitaloustyöt ovat jääneet vähälle. Olen keskittynyt itseni asennekasvattamiseen tai ehkä ennemmin asenteideni ja tietojeni vahvistamiseen liittyen ilmastonmuutokseen ja kasvukysymyksiin. Tämän kirjapaketin jälkeen ei ole aivan varma pitäisikö vaipua epätoivoon ihmiskunnan menon edessä vai sittenkin vain sitkeämmin yrittää pitää itsensä ja ilmastovaikutuksensa kurissa.

Viime vuonna perheemme osallistui ilmastoperhe-projektiin ja sen aikana sai paljon käytännön tietoa siitä, miten arkiteoilla voi osaltaan olla vaikuttamassa hiilidioksidin määrään ilmakehässä. Projektin kuluessa ja hiilijalanjälkikartoituksen tuloksena oli motivoivaa huomata elävänsä jo nyt keskimääräistä suomalaista hiilisäästeliäämmin, mutta parannettavaa vielä löytyy, kuten jokaiselta meistä. Se että yksittäinen ihminen voi vaikuttaa lopulta verrattain vähän tai se että tekee ilmastokysymyksissä jo parhaansa ei ole syy jäädä masentuneena tai itsetyytyväisenä makaamaan niille sijoilleen. Jos me emme usko, että maailman menon voi vielä kääntää oikeille raiteille ja ilmastonmuutosta hillitä, ei sitä todellakaan silloin voi kukaan tehdä.

 Nämä kaikki kolme kirjaa voi mielestäni kiteyttää toteamukseen, että taloudellisella kasvulla on rajat maapallon kestävyydessä ja ainoa tie ulos ongelmasta on jatkuvan kasvun hylkääminen -ennen kuin on liian myöhäistä (oikeastaan nyt jo on). John Naish tarjoilee pohdintoja ja tutkimustietoa riittävyydestä ja riittämättömyyden harhasta. Jussi Laitiselta saa tieteellisen synteesin hiiliriippuvaisen maailmamme energiakysymyksistä ja Colin Beavan on esimerkki yhden perheen kokeilusta ympäristövaikutusten minimoinnissa. Minulle nämä kaikki yhdessä vahvistivat ajatusta siitä, että todellakin vähemmän on enemmän ja jo nyt elän yltäkylläisesti, jopa kestämättömästi. Tavoite ei ole kuluttaa vihreämmin, vaan yksinkertaisesti vähemmän.

I have been reading a lot the past two weeks, mainly because of the sinus trouble that doesn't invite one to knit or do housekeeping. I have been strengthening my views of climate change and the impossible nature of economical growth. Now I'm more than ever convinced that our goal is not a greener consumption, but all in all less consumption.

4 kommenttia:

Rva Pioni kirjoitti...

Onkin monta syytä miettiä,
miksi vähemmän on enemmän
riittävän yltäkylläisessä elämässä.
Kiitos postauksesta ja kirjavinkeistä.

Maria kirjoitti...

Kiitos.

Homsantuu kirjoitti...

Tärkeitä sanoja! Kunpa useampi ymmärtäisi tämän asian, eikä vain painaisi kaasua mitä kuluttamiseen tulee.

Merruli kirjoitti...

Rva Pioni:Vähän ekosaarnaksihan tämä meni. Kohtuus on parhaimmillaan vapauttavaa, niin uskon.

Maria: Ole hyvä vaan!

Homsantuu:Eihän sitä itsekään kuluttamisesta vapaa ole, mutta täällä Suomessa taitaisi kohtuuharjoitukset olla useammille tarpeen, jotta huomaisi mitä kaikkea on jo saanut.