15.1.2011

Uunista ulos
Leipäkokeilut ja oppi jatkuivat jälleen tänään. Vuorossa oli hapan sekaleipä ja nyt tuli niin hyvää (sallikaa nyt pieni kehuskelu), että esikoisellekin maistui ja pyysi, että äiti leipoisi vain tätä leipää. Nuorimmainen puolestaan apukokkina maistelee sujuvasti kaikkea leipäjuuresta silkkaan jauhoon. Pitkulaiset kateleivät ovat hänen käsialaansa. 

Leipäopinnoissa uutta tänään oli nostatuskorien käyttö. Tai siis asianmukaisten korien puuttuessa leipä nostatettiin siivilöissä, joissa oli jauhotetut leivinliinat. Kovin jauhoista puuhaa tuo oli, mutta antaa leivälle kauniin muodon. Alan myös vähitellen päästä jyvälle sopivasta jauhomäärästä, joka on selvästi alle kirjan mittojen.

Uunin antimet ja siskon vierailu kirjautuvat päivän valopilkkuihin. Apukokki oli pahalla tuulella, koska äiti on tylsä ja äiti oli pahalla tuulella, koska on ilmeisesti tylsistynyt. Sanomattakin selvää siis, että "pullat" on vielä uunissa.

The learning process with bread baking goes on. Today's bread  (sour rye bread) was a success through the whole family, this time even my eldest kid wanted more of it. The bread and the visit of my sister were the highlights of today, otherwise my youngest kid and me were in a lousy mood, both bored.

6 kommenttia:

frost kirjoitti...

Hei! Eksyin ihanaan blogiisi enkä malttanut lopettaa sivujen selaamista ennen kuin silmät alkavat painua kiinni. Tähän aikaan yöstä en osaa sanoa mitään järkevää, mutta teen sen joskus toiste, sillä palaan vielä! Nyt tuli vielä nälkäkin noita herkullisen näköisiä leipiä katsellessa..

Maria kirjoitti...

Voi uskallan siis toivoa saavani "synttäri"ystävän huomenna:D 16 pvä on hyvä päivä!
Kauniit nuo leipäsi-olisipa tässä bloggerissa tuoksu kanava!Totta tuo jauhoasia.Olen itse vuosienvarella huomannut ihan saman -ohjeissa on usein liikaa jauhoa määrinä-paras leipä syntyy vähemmällä.Ihanaa odottaa postiasi!Tulisipa maanantaina!Keksin itsekin sinulle pienen mukavan asian.Saanpa sitten postiin myös.Oikein hyvää lauantaita sinulle ♥

Inka kirjoitti...

FST:lCamilla Plumin leivontasarja oli ihan huippu. Näistähän tulee jo ihan sama fiilis - jauhot ihanasti sekaisin :)

Anonyymi kirjoitti...

Omissa leipä- ja sämpyläkokeiluissani olen lähes aina huomannut sen parasta tulee kun jauhoja on vähemmän kuin "pitäisi".

Ai juu, Mariakin näytti sanovan samaa, mut ei se mitään!

minja kirjoitti...

Meillä leipämestasi on mieheni, mutta opiskelen siinä ohella.
Olisipa ihana valmistaa ihan kaikki leipä itse (tai se mies)!

Merruli kirjoitti...

Frost: Voi, kiitos mukavista sanoistasi ja tervetuloa toistekin!

Maria: Kunpa olisin tiennyt huomisen syntymäpäiväsi kun laitoin postia, sankarillekin olisi pitänyt jotain! Äitini sanoi myös samaa jauhoista, toisaalta jauholaadut vaihtelee niin paljon, että reseptien kirjoittaminen taitaa olla keskiarvojen hakua. Jos et saa huomenna synttäriystävää, niin seuraava kohde olisi maanantai: miehen nimipäivä ja kaksostätieni syntymäpäivä.

Inka: Oma äitini kehui Camillan ohjelmaa kovin kun sarja pyöri, mutta onnistuin näkemään vain yhden jakson, joka kieltämättä oli lupaava. Camilla tuntui olevan ihanan suuripiirteinen tapaus.

piilomaja:näppituntumalla tehdessä olen ennen heitellyt jauhoja kunnes taikina tuntuu sopivalta, nyt yleiskoneen kanssa joutuu opettelemaan kaiken vähän kuin alusta. Miksiköhän eivät kirjoita ohjeisiin vaikka: max 10dl jauhoja?
Sokerin määrää vähentelen myös aika usein ohjeista.

minja:Tuo olisi se ideaalitavoite, että kaikki leipä olisi kotitekoista. Aika tottunut leipuri saisi olla, ettei leipominen muuttuisi pakkotaakaksi.